Novice

2019-KRAT SONČNO VAM ŽELI SOLE LIBERO

V duhu povezovanja zaključujemo letošnje leto, za katerega smo zelo hvaležni, saj so se naše poti prekrižale in pričele tkati našo sončno zgodbo. To je zgodba, ki je polna gozdnih pustolovščin, spontane igre, ustvarjanja, vsakdanje modrosti in učenosti … Čeprav smo šele na začetku poti, je za nami ogromno dela in delovanja, pred nami pa seveda še več. Vsega, kar nas še čaka, se z velikim navdušenjem, odprtih rok in src veselimo.

Leto 2018 smo pričeli z odločitvijo, da  Zavod za naravno šolanje Sole Libero predstavimo širši javnosti s predstavitvijo naše vizije na spletu ter marca z veliko predstavitijo v Cankarjevem domu na Vrhniki, kjer smo ob predstavitvi predvajali tudi dokumentarni film Vrnimo otrokom otroštvo - Nature Play, ki je tudi nam velik navdih. Po dogodku smo spomladi pričeli z urejanjem prostorov ter Doživljajskimi gozdnimi uricami za otroke, kjer ste nas starši in otroci lepo sprejeli. Redno druženje v gozdu se še vedno vsakomesečno na dnevih odprtih vrat nadaljuje. Vse, ki vas naš način dela zanima, toplo vabljeni v našo družbo.

Temelj našega programa je izkustveno učenje, ki podpira naravni razvoj posameznika ter hkrati sledi javnemu učnemu načrtu. Biti v stiku s seboj in naravo je naše vodilo. V začetku poletja smo zato potovali na Dansko, da si pobližje ogledamo njihov sistem, s katerim si delimo mnogo vizij in vrednot. Po aktivnim pripravah, ki so potekale vse poletje, smo na Verdu prvega septembra odprli svoja vrata prvi generaciji otrok, ki je v novo šolsko leto zakorakala s svobodnim soncem pod roko.

Naš način šolanja v večji meri skuša izhajati iz otrok in njihovega zanimanja, tako da lahko preizkusijo svoje številne ideje, s tem pa nastane mnogo pristnih, navdihujočih in včasih tudi malce drugačnih stvaritev, kot smo jih vajeni. Tako je tudi v novembru nastal prvi nastop za Dan odprtih vrat. Otroci so pripravili pevsko-plesno-izumiteljsko predstavo, ki ji je vsak s svojo vlogo dodal dragocen del. Po igranju na klaviaturo, boben, ploskanju, petju in plesu, je ob dramatični glasbeni spremljavi eden izmed učencev predstavil še elektromotor. Zabavno, ustvarjalno, navdihujoče in sveže je bilo – prav tak pa je bil tudi odziv publike.

V tem letu smo odlično sodelovali s Plezalnim centrom Verd, lutkarjem Borisom Kononenkom, Nejo Malavašič Šurca, ki pri nas izvaja Pravljično jogo, ter mnogimi drugimi, ki z nami pletejo naše vsak dan daljše žarke. Prav vsem se iz srca zahvaljujemo ter želimo, da bo leto, ki je pred vrati, radodarno, nasmejano, zdravo, pogumno in pristno.

Preberi več

O programu Šolanje v praksi

Veliko staršev nas sprašuje, kdaj imamo čas za tisto klasično šolsko delo, ki se ga konec leta preverja na javni OŠ v sklopu javnega učnega načrta. Z veseljem vam za lažjo predstavo opiševa naš izkustveni teden, saj zaradi manjšega števila učencev in njihovega samostojnega učenja precej hitro predelamo šolsko snov.

Naš dan se začne v jesensko zimskih tednih ob 8.00 do 8.30  z učenjem. Vsako jutro se pozdravimo v jutranjem krogu in pogovorimo ter načrtujemo dan, ki je pred nami. Vsaj trikrat na teden se v dopoldanskem času učimo.

Vsakodnevno dežurna pripravita vse potrebno za malico in nato tudi pospravita, zložita v pomivalni stroj, pobrišeta mizo in posesata. Po malici gremo ven in takrat s preživljanjem časa zunaj predelujemo tudi  ostale dele učnega načrta.

Dvakrat tedensko imamo celodnevni izlet (Retovje, Planina nad Vrhniko, jahanje v Bohinju, knjižnica, muzeji …) ali nas obiščejo zunanji sodelavci, ki nam prekrasno popestrijo dan (lutkarske delavnice z Borisom Kononenkom,  joga za otroke z Nejo Malavašič Šurca, obisk Plezalnega centra Verd).

Ker se v prvi triadi preverja znanje matematike in slovenščine, se klasično šolsko delo, kot je reševanje delovnih listov in utrjevanje pisanja in branja, dela večinoma na področju matematike in slovenščine. Učenci se povečini samostojno učijo, pedagoga jim razloživa novo snov ali pa jim jo razloži starejši sošolec ali sošolka. Tempo učenja se prilagaja individualnim potrebam učenca. Ko določeno snov usvoji gre naprej po učnem načrtu.

Ostale predmete in cilje iz učnega načrta prve triade predelujemo večinoma z izkustvi, izleti (spoznavanje okolja, glasba, umetnost in šport). Večinoma skušava slediti interesu skupine in jim tam dava več svobode pri odločanju. Trenutno izdelujejo svoje predstavitve področij, ki jih zanimajo. Pri predstavitvah imajo povsem proste roke, pedagoga jih samo vsebinsko usmerjava, kadar potrebujejo pomoč. Hkrati s pripravo predstavitev izpolnjujejo cilje učnega načrta na več področjih.

Vsakodnevno preživljanje časa v naravi nam omogoča prvoosebno opazovanje in čutenje narave ter opazovanje in dojemanje spreminjanja letnih časov, vremenskih pojavov ter vplivov vremena na naravo.

Delamo tudi poskuse na področju naravoslovja. Zaenkrat smo preizkusili delovanje elektromotorja, odkrivali gostoto snovi, se spoznavali z  magnetizmom ter preizkusili reakcije različnih snovi.

Tedensko tudi delamo z orodjem v gozdičku, kjer žagajo, zbijajo, vrtajo, pilijo in ustvarjajo svoje mojstrovine. V pomoč sva jim pedagoga, kamor se lahko vedno obrnejo po nasvet in podporo. Redno tudi kurimo ogenj, kjer si večkrat pripravimo popoldansko malico.

Čas  in kraj kosila si prilagajamo glede na potrebe dogajanja. Mnogokrat jemo kosilo kar zunaj, v naravi.

Velik del časa pustimo otroku, da je to, kar je, in počne to, kar ga veseli.  Zelo radi ustvarjajo, rišejo, barvajo, igrajo na glasbene inštrumente, šivajo … Ko bodo izkazali nov interes, se bomo skupaj premaknili naprej.

Zaenkrat pa naju izjemno veseli to, da so res radovedni. Na izletih zelo uživajo, se zanimajo za nove stvari ter si  marsikaj zapomnijo. Saj življenje je učenje in učenje je življenje.

Peter Gantar in Saša Kern

Preberi več

Na Vrhniki začeli z izkustvenim šolanjem prve triade

Zavod Sole Libero je s septembrom pod svobodnim soncem začel s šolanjem prve triade. Izvajamo osnovnošolsko izobraževanje po javnem učnem načrtu na izkustven način. O življenju se ne učimo, ampak ga raje polno živimo. Poleg gozdne učilnice smo s septembrom odprli tudi notranjo raziskovalnico, kuhinjo in garderobo. Otroci so vsakodnevno veliko zunaj, z izleti in dodatnimi aktivnostmi konkretno predelujemo učno snov javnega učnega načrta. Temu pravimo “kurikulum po naše” :).  Izkustva so povsod okoli nas, le poiskati jih je treba.

Preberi več

Svobodno sonce – Sole Libero zgodba o začetku

Za devetimi gorami in za devetimi vodami se je prebujalo sonce in si zaspano melo svoje oči. Sprva je sonce močno zazehalo. Takrat se je na Zemlji pričelo daniti. Po okrepčilnem zajtrku je sončece radovedno pokukalo na Zemljo, da bi videlo, kje se kaj zanimivega godi. Pogledalo je v mesta, kjer so vsi hiteli po opravkih, nakupih, v službe,…. Na igriščih je iskalo otroke, a večina igrišč je osamljenih čakala na prihod otrok.

Le kje so vsi otroci, se je spraševalo sonce in pokukalo v velike rumene stavbe,  kjer so hitro zaprli žaluzije na oknih, da radovedno sonce ne bi motilo otrok. Nekaj otrok je je sonce opazilo  v avtu. Sonce jih je navdušeno skušalo požgečkati po nosku, a hitro so obrnili obraze stran, saj jih je svetloba žarkov preveč slepila.

Tako se je sonce sprehajalo naokrog in dolgčas mu je bilo. Pogledalo je izven mest, v naravo, v gozd. In poglej si ga no zlomka… od nekod je zaslišalo otroški smeh…

Še bližje Zemlji se je spustilo in zagledalo otroke v gozdičku,  kako plezajo po drevesih, si gradijo gugalnice, pišejo in rišejo v gozdu. Opazilo je ogenj in iz ognjišča je prijetno dišalo po pečenih jabolkih. V ušesih je odzvanjal otroški smeh in slišala se je glasba v ozadju.

“Ooooo, kako enkratno,” si je reklo sonce, “tukaj želim ostati  in sijati na te otroke, ki se igrajo in učijo pod svobodnim soncem”. In tako se je sonce odločilo, da vsak dan pri svojem dnevnem sprehodu obvezno obiskalo tudi gozdiček otrok, ki odraščajo, se učijo ter polno živijo pod svobodnim soncem.

V gozdičku je vedno kaj novega.  Sonce je opazilo, da otroci tudi zahajajo v hišico poleg gozdička. In za spremembo ni nihče zagrnil žaluzij, ko je pokukalo skozi njihova okna. Še več, z veseljem so ga sprejeli in na okenske police postavili rastline, ki so s skrbno roko otrok ter sončne svetlobe čudovito rastle.

Nekega dne pa otrok ni bilo v gozdičku. “Le kako to,” se je spraševalo sonce in kukalo naokrog. Zagledalo je otroke kako obdelujejo vrtiček čez cesto.  Drugič jih je našlo na ribnikih, ko so veslali, spet tretjič pa so se otroci povzpeli na Planino na stolp in prišli k soncu na obisk. Opisovali so mu svoje pustolovščine in prigode, ki so jih doživljali med izobraževanjem pod svobodnim soncem. In teh pustolovščin ni bilo malo. Pravzaprav jih je bilo tako veliko, da bomo o njih lahko napisali celo knjigo…

Preberi več

PREDSTAVITEV SAŠA KERN

Sem Saša Kern, direktorica zavoda in učiteljica razrednega pouka. Skupaj z vami in vašimi otroki bom stopala po poti izobraževanja, ki predstavlja nenehni življenjski proces. Izjemno se veselim vsega, kar se bomo naučili drug od drugega. V naslednjih letih se bodo med nami zagotovo spletle posebne vezi, saj se bomo redno srečevali in skupaj sodelovali v času šolanja vaših otrok.

V času študija razrednega pouka sem postala mama in se v tistih letih v popolnosti posvetila temu, kako biti mama in zaključiti študij :). Ob zaključku fakultete sem drugič postala mama in takrat sem začutila, da v poklicni poti želim v nekoliko drugačno smer, da moram najti tisto, kar me res veseli. Delo z otroki je bilo vedno na prvem mestu, a sem raziskovala kaj je tisto, kar v meni prebudi iskrico. Veliko sem delala z ljudmi, se lotila tudi animacij za otroke, vodila sem popoldanske programe, ki so vsebovali veliko vodenih dejavnosti, sodelovala in načrtovala počitniške tabore za otroke. Vendar me je po dveh letih animacije in vodenih popoldanskih vadb nekaj začelo motiti, vrtati vame in še sama nisem razumela kaj točno se z menoj dogaja.

Potem sem naletela na dokumentarni film NaturePlay in bila navdušena – to je to. Kot da bi nekdo ubesedil to, kar si želim za svoje otroke in vse otroke na svetu. Niti vedela nisem, da obstaja toliko somišljenikov, ki v prizadevanju za ta cilj že delujejo. Povezala sem se s kasnejšima ustanoviteljema zavoda Sole Libero in skupaj smo stopili na pot, s katero tudi kažemo, da se lahko osnovno znanje usvoji tudi drugače, da bodo imeli otroci, ki so vsakodnevno v naravi in redno izpostavljeni izkustvom, možnost odrasti v posameznike, ki se bodo zavedali, da je vse, kar potrebujejo, že v njih. Da za zadovoljstvo niso pomembne samo zunanje zadovoljitve, temveč sta mir in uravnoteženost znotraj nas najboljša popotnica za življenje. Zato smo pripravili šolanje za manjšo skupino otrok. Na ta način še vedno lahko ustvarimo občutek povečane družine, pa vendar ob dveh pedagogih lahko individualno obravnavamo in vidimo vsakega učenca ter mu prilagodimo tempo in učno snov ter mu hkrati omogočimo tudi prosti čas in prosto igro.

Ob vseh teh spoznanjih sem se počutila kot nekdo, ki je vse svoje življenje sedel v “izobraževali škatli”. Ob teh spoznanjih sem pokukala čez rob in ugotovila, da tam obstaja še drugačen svet. Pod noge sem si podložila kar nekaj knjig in raznolike literature, si ogledala del sistema na Danskem in zdaj dobro vidim, kakšen je svet zunaj “škatle”. Odločila sem se, da izstopim in grem svojo pot.

Dokler si  v “škatli”, je vse dobro, ko pokukaš čez rob, pa ni več možnosti, da te potisnejo nazaj in prepričajo, da je to edina prava pot. Tako sem ugotovila, kako se je mogoče naučiti ogromno stvari brez nenehnega sedenja v šolskih klopeh. Kako je znanje bolj dolgotrajno in uporabno, če se učimo preko izkušenj in nato usvojeno zanje prenašamo v vsakodnevne situacije. Ko ne ločujemo izobraževanja in življenja, temveč lahko vse prepletemo in polno živimo.

Res je čas za spremembe in tisti, ki želijo na drugačen način končati osnovno šolo, naj imajo to možnost. Zato smo ustanovili Zavod za naravno izobraževanje Sole Libero (svobodno sonce), saj se bomo preko izkušenj učili pod svobodnim soncem in polno živeli vsak trenutek.

Vsi, ki vas zanima več o nas in naših programih, mi lahko pišete na: sasa.kern@sole-libero.si.

Vesela bom vaših vprašanj.

Saša Kern

Preberi več

PREDSTAVITEV PETER GANTAR

Sem Peter Gantar, večni raziskovalec in ljubitelj življenja, ter poleg mnogih vlog, ki jih nosim, tudi učitelj v Zavodu Sole Libero. Skupaj z vami in vašimi otroki bom prehodil del nikoli dokončane, vseživljenjske poti vzgoje in izobraževanja.

Po duši semvsestranski ustvarjalec, predvsem na področju umetnosti, tehnike in narave. Formalno sem elektrotehnik in diplomirani inženir varstva pri delu, med drugim imam štiri leta intenzivnih delovnih izkušenj kot laborant in učitelj praktičnega pouka na srednji tehniški šoli, kjer sem opravil tudi program pedagoško andragoškega in specialnopedagoškega izopolnjevanja ter strokovni izpit za strokovne delavce na področju vzgoje in izobraževanja. Sem človek, ki združuje ljubezen do ljudi, tehnike, umetnosti in narave.

Kako to, da sem se znašel tukaj Zavodu Sole Libero, pod svobodnim (vrhniškim) soncem? Pri dragoceni izkušnji dela na srednji šoli sem ugotovil, da je delo z otroki in mladostniki pravzaprav moje poslanstvo in notranja izpopolnitev. Po nekaj letih pedagoškega dela sem opazil, da učence veliko bolj zanima praksa kot pa teorija ter da je veliko lažje delati z dijaki, kadar sem zaradi praktične narave poučeval le pol razreda. V srednjo šolo pridejo dijaki, ki so že dobro izoblikovani in jih je do določene mere težko motivirati, če ne kažejo posebnega interesa za učenje ter so brez lastne radovednosti in včasih celo volje do življenja. Na izoblikovanje dijaka, poleg vpliva družine, veliko pripomore prav osnovna šola, kamor je otrok vpet od otroške do zgodnje odrasle dobe. Ta čas je, poleg prvih nekaj let, kjer imajo ključno vlogo starši, odločilen za otrokov razvoj, saj močno vpliva na kakovost otrokove prihodnosti. »Se bo pripravil na izzive življenja, bo znal poskrbeti zase, bo to sploh želel?«je le nekaj vprašanj, s katerimi se ves čas potihem ukvarjamo starši. Ker so osnovnošolski razredi večkrat prepolni otrok, ker se učni načrti zaradi orjaškosti celotnega šolskega sistema, kljub srčnemu in strokovnemu kadru, le počasi spreminjajo, ker je narava dela zaradi preobsežnosti večkrat bolj statična kot dinamična, bolj teoretična kot praktična, sem pričel razmišljati, kaj bi se pri tej stvari dalo spremeniti. Zavod Sole Libero, kjer poteka naravno šolanje, ki vključuje ogromno izkustvenega učenja, doživljajskega spoznavanja sveta ter stika z naravo, s tem, pa vsem, ki smo v njem, tudi stika s samim s seboj, tudi meni kot učitelju ponuja v poklicnem in zasebnem tisto nekaj več. Individualno delo z otroki, učenje z zgledom, kjer je dovolj prostora tudi za ohranjanje vsega tistega, kar nas od sočloveka razlikuje, to, da sem lahko v procesu, ki ne deluje kot po tekočem traku, ki vzgaja individuume, ki je v stiku z naravo in lastno ustvarjalnostjo, ki pravzaprav daje prostor tudi duši, ne le telesu, je zame pravo darilo.

Ker sem tudi oče dveh otrok, že doma vidim, kako so si otroci med seboj različni, in kako je pomebno obravnavati vsakega otroka na drugačen način, da se iz njega izvabi tisto, kar je že v njem in kar je zanj zares pomebno, kar ga srčno veseli. Le če otrok ohrani svojo pravo naravo in s tem tisto svojo posebnost, ki ga ločuje od drugih, lahko zares stopa po poti svoje usode, kajti vsak človek se rodi kot original, vendar mnogi žal živijo le kot kopije.

Ker je res čas za korenite spremebe na področju vzgoje in izobraževanja, pa seveda še na kakšnem, sem se tudi sam odločil za spremembo in se tako pridružil Zavodu za naravno izobraževanje Sole Libero. Življenje namreč ni nek statičen program, ki mu moramo kot roboti slediti, temveč živa stvar, ki se nenehno spreminja. Če hočemu biti in ostajati v toku življenja, moramo ves čas biti otroško radovedni, nenehno igrivo preizkušati stvari in se spreminjati. Le tako pridemo do svojega bistva.

Peter Gantar

Preberi več

Doživljajske urice na Vrhniki in vpis v programe

Vabljeni na Doživljajske urice v avgustu, več na povezavi: Doživljajsko igrišče

V kolikor vas zanimajo naši programi nam pišite na: sasa.kern@sole-libero.si in z veseljem vam odgovorimo na vsa vprašanja in se skupaj vsedemo ob ognjišču po zaključku Doživljajskih uric. Vabljeni, veseli vas bomo :).

TERMINI AVGUST:

  • ponedeljek 6. 8. od 16.30 do 18.30
  • ponedeljek 13. 8. od 16.30 do 18.30
  • ponedeljek 20. 8. od 16.30 do 18.30
  • ponedeljek 27. 8. od 16.30 do 18.30

 

 

Preberi več

PREDSTAVITEV ŠOLANJA IN DOŽIVLJAJSKIH URIC ZA PREDŠOLSKE SONČKE, SOBOTA, 26. 5. OB 12. 15

Vabljeni v gozdiček v soboto, 26. 5. ob 12.15 kjer bo predstavitev Šolanja in Doživljajskih uric.

Predstavili se vam bomo ter vam odgovorili na vsa vprašanja, ki so povezana z našim programom Šolanja in Doživljajskih uric.

  • Kdo smo in katere programe vse izvajamo?

  • Kako potekata Sole Libero Šolanje in Doživljajske urice?

  • Kako je to sploh izvedljivo?

  • Kako, da bo toliko časa za igro, dodatne dejavnosti in še za delo iz učnega načrta?

Lokacija: gozdiček – gozdna učilnica Sole Libero

Parkirate poleg Plezalnega centra Verd (Vrhnika) in sledite oznakam do gozdička.

VEČ O PROGRAMU ŠOLANJA IN IZKUSTVENEMU UČENJU, KI BO DEL NAŠEGA VSAKDANA TUDI ZA PREDŠOLSKE SONČKE

V septembru 2018 bomo  začeli izvajati programa Šolanje ter Doživljajske urice za predšolske sončke. Če vas zanima vpis, nam pišite na info@sole-libero.si. Veliko vprašanj dobimo na temo kako bomo poleg vsega prostega časa še vključili snov, ki jo zahteva kurikulum. Zato smo pripravili kratko razlago poučevanja kurikuluma preko izkušenj na Sole Libero način.

V program Šolanje vpisujemo otroke, ki bodo septembra vstopili v prvi ali drugi razred. Starši javni šoli sporočijo, da bo imel njihov otrok status izobraževanja na domu. Tako lahko v dopoldanskem času obiskuje naš program, ki temelji na izkustvenem učenju, kjer bosta v oddelku z največ 12 učenci prisotna kar dva pedagoga.

To nam daje prednost individualne obravnave posameznika ter s tem veliko več manevrskega prostora za vse dodatne aktivnosti, saj bomo določeno snov, ki jo zahteva kurikulum, zaradi individualnega pristopa lahko hitreje utrdili, hkrati pa je naš program zastavljen tako, da se učimo izkustveno. »Sedeči– klasični« del večinoma poteka ob utrjevanju in zapisovanju usvojenega znanja, vsega ostalega pa se lahko učimo izkustveno, medtem, ko življenje živimo in se ne le učimo o njem.

Hkrati v Sole Libero šolarje učimo aktivnega sooblikovanja učnega procesa, spodbujamo radovednost in otroke dolgoročno usmerjamo v samovodeno učenje, ki je izjemnega pomena za celo življenje. Kritično mišljenje in odprtost otrok v razmišljanju sta odlična popotnica za življenje.

Z obdelavo vrta in vsakodnevnim bivanjem v naravi bomo spoznavali okolje, kmečka in poljedelska opravila. Spremembe letnih časov bomo doživljali v naravi in z opazovajem okolja videli in izkusili razvoj ter razmnoževanje rastlin in živali. Spoznavali bomo kraj, v katerem se nahajamo, zgodovinske osebnosti, ki so tu živele, industrijo in javne ustanove na Vrhniki. Na sprehodih bomo spoznavali cestnoprometne predpise in varno vedenje v prometu. Ločevali bomo smeti in pospravljali notranjo učilnico ter si priučili delovne navade. Z vsem tem bomo nezavedno pokrili vse cilje za naravoslovje, ki jih zahteva kurikulum. Vloga pedagoga je, da otroci vse izkustveno še ozavestijo in ubesedijo ter medsebojno povežejo s pogovorom …

Ko bomo hodili v trgovino po sestavine za malice, bomo morali napisati seznam in količine. Na ta način bomo lahko opravili marsikatero računsko besedilno nalogo. Če nas je 10 in bo vsak pojedel žemljo, koliko žemelj moramo kupiti? Če nas je 10 in bo vsak pojedel polovico žemlje, koliko žemelj moramo kupiti v tem primeru? Vsak sendvič bo vseboval 3 rezine sira itd. Iz tako preprostega dogodka lahko naredimo ogromno. Kadar bomo kuhali v kuhinji in si vsakodnevno pripravljali hrano za malico, se bomo učili tudi merske enote.

S plezanjem, raziskovanjem in igrami bomo urili svoje gibalne spretnosti, z iskanjem zaklada, na izletu ali igrami slepih miši se bomo učili zavedanja prostora in predlogov (pred, nad, na, spodaj, ob, za itd.), utrjevali branje, štetje, računanje itd.

Kadar bomo ustvarjali in risali raznolike črte, bomo urili še grafomotoriko. Vzorčke bomo s prsti risali po tleh, po drevesih, po zraku in v vodi. Zaporedja in množice bomo s pomočjo naravnih materialov med igro združevali po podobnih ali različnih lastnostih, jih urejali in razvrščali, oblikovali množiceter njihove preseke. Poleg tega bomo prepevali, slikali, oblikovali glino, vsakodnevno dramsko nastopali v gozdni učilnici in na pobudo otrok tudi organizirali razstave, predstave (lutkovne, dramske), plesne nastope itd. Tudi pri organizaciji dogodkov bodo morali otroci uriti svoje spretnosti ter napisati vabila, plakate, jih razobesiti in se pozanimati, kje jih lahko obesijo. Dogovorili se bodo, ali bodo morda svoje izdelke prodajali in kaj bodo želeli narediti s pridobljenim denarjem.

Ko se bomo dogovarjali za izlete, bomo brskali po turističnih vodnikih, knjigah ter zemljevidih ter skupaj načrtovali pot, prevoz itd. Otroci na izlet ne bodo odšli pasivni, temveč v pričakovanju. Na izlet se bomo pripravili, si ogledali pot, razmislili, kaj vse želimo videti, kaj vse nas še zanima in bomo morali vprašati. Na koncu bomo naredili še evalvacijo izleta. Če želite takšno obliko šolanja za svojega otroka, nam pišite (info@sole-libero.si) in lahko se dogovorimo za srečanje.

Več o šolanju: Šolanje

Več o Doživljajskih uricah: Predšolski sončki

 

Preberi več
USASlovenia